Krajiny V4 sa dohodli na spoločnej ochrane maďarsko-srbských hraníc

15.10.2015 Celý región

Brusel 15. októbra (TASR) - Krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) sa dnes pred začiatkom summitu Európskej rady v Bruseli dohodli na spoločnej ochrane maďarsko-srbských hraníc. Po koordinačnom stretnutí V4 to uviedol premiér Robert Fico.

Slovensko a Česká republika pošlú po 50 policajtov s výstrojom, výzbrojou a vozidlami. Poľská vláda dnes prisľúbila 60-70 policajtov vrátane špeciálnej techniky. Podľa Fica k tejto dohode nie je potrebné prijímať žiadne legislatívne kroky. "Je to vynikajúci príklad pre celú Európsku úniu," vyhlásil.

Vojaci spoločných jednotiek budú hliadkovať výlučne na maďarsko-srbských hraniciach, Chorvátsko sa preto podľa neho nemusí cítiť dotknuté. Reagoval tak na nesúhlasné stanovisko Záhrebu, ktorému sa spoločná iniciatíva V4 nepáči.

Fico dodal, že Budapešť môže sily, ktoré sa týmto uvoľnia, použiť na ochranu hraníc s Chorvátskom. Podľa slovenského premiéra sa ukázalo, že otvorená náruč v mene "nejakej" humanity a solidarity spôsobuje Európskej únii katastrofické dopady. "Tvrdíme, že schengenskú hranicu treba dôsledne chrániť, ekonomických migrantov treba vrátiť," zopakoval.
 

Vyberte región